Sunday, 21 November 2010

biGgest LoSer


aRini aKu naK konGsi siKit paSal pRoGraM tV kat asTro.. BIGGEST LOSER.. mula aKu teNgok pRogram ni mmg x caye (sik cayak ka? Tredmak rizal af.. hehe). Mane xNyer daLam maSa bBerapa buLan je boleH tukar dari shreK(beSo) ke pink panTer(kuRus keRinG)..


gileerr!! jaoh sgt beze tu..


kal0 tgk gambar je memang oRg akan kata PhotosHop.. hehe


ni wakil aSia.. hehe


dariPada aWek "COMEL" jadi "BEAUTIFUL"..

taPi soRang member aKu suKa saNgat teNgok pRogRam ni.. die buDaK sWak juGak.. Nama die .... erm?? dirahSiaKan.. huhu. naK dijaDikan ceriTa, lama keLamaan biLa daH saLu saNgat teNgok die asyiK teNgok pRogRam tu je, aKu pun laYan gaK laa.. zasSSS.. haha
aPa yaNg aKu teTarik nGan ranCangan ni adalah SEMANGAT peserTa2 yaNg beruSaha naK kuRusKan baDan diOrang.. naK hiDup siHat.. taPi teFikir jGak aKu.. kenaPa diOrang boLeh kuRusKan baDan diOrang daLam maSa beBerapa bulan je daLam ranCangan teseBut tp xLeh buat kat ruMah daLam temPoh maSa yg panJang seBelum ranCangan ni??


kene ada trainer yg tegas jgak kot..

perTama munGkin sebab faktor inDividu itu senDiri... xDe diSipliN untuk meNcapai maTlamat diOrang (kuruskan badan).. maSuk pRogram ni pun muNgkin sebaB hadiaH yg luMayan.. keDua, munGkin sebaB maSalah keWangan.. ye la kan, kal0 dah 3 henggit 2 jam sebuLan beRapa kan.. kataLah pegi 2 jam sehaRi, seBulan dah 90 hengGit camtu.. tu baru 2 jam sehaRi, kal0 4 jam @ lebiH entah beRapa la kene baYar.. huu. keTiga, piliHan maKanan.. baB ni memaNg aku peCaya raMai yang diluar sana beLasah je makaN ape yg DiOrang nak.. beTul x?? Ape yg seDap belasaH je laa. Hehe.. aku pun Macam tu juGak.. maKan ape yg akU raSa naK maKan.. nak maSak senDiri?? Haremm.. hihi. Kal0 nak masaK puN tau 2 – 3 jeniS maSakan je.. tu pUn SuMe gune minYak.. caMne naK siHat.. aDoii.. keeMpat, muNgkin xde penDorong uNtuk kite beseNam.. kaDang2 kawaN2 aJak, maCam2 alaSan yg diBeri.. maLas laa.. letiH laa.. nak memButo laa (a.k.a tiD00).. kalo kat pRogram biggest loser tu ada laa trainer yg push diOrang suh buat tu.. suh buat ni.. p kal0 dah soRang2.. hampeH.. dan banYak lagi laa faktor keNapa raMai dari kita yG suSah nak aMal caRa siHat..
s0, diSini aku naK konGsi siKit tiPs2 naK kuRuskan baDan dan aMal caRa hiDup siHat:
  • JANGAN BERLAPAR: kal0 kite tgK kat pRogram biGgest loSer pun, trainer diOrang pun xde laa naK halang Peserta daRi maKan.. cuMe diOrang kaWal daRi segi jenis peMakanan dan jumLah kaLori..
  • BANYAK MINUM AIR MASAK: boLeh meNguranGkan seleRa makan..
  • ELAK MINUM MINUMAN BERGAS: meNganduNgi jumLah gula yg Bnyk..
  • BEKFES JGN X BEKFES: saRapan paGi meNstabilKan hormone dan ParaS Gula dLm daRah..
  • MAKAN DGN PERLAHAN, JGN GELOJOH: ikutlah sunnah Rasulullah, maKan paBila lapaR, berhenTi sebeLum keNyang.. (kal0 x silap laa.. rujuK kepaDa oRg2 yg lbh beriLmu..)
  • KUNYAH MAKANAN SEHINGGA CEBISAN KECIL: supaya mudah dihadam..
  • AMAL MINUM AIR LIMAU @ JUS OREN: minuMan maSam menGgalakkan peMbakaRan leMak.. minum miNuman kuRang guLa..
  • AMAL MAKAN BUAH-BUAHAN & SAYUR SAYURAN: sumber terBaek untUk vitamin, MineRal dan SeraT daN kaNdungaN lemaK reNdah..
  • JGN TIMBANG BERAT BADAN TERLALU KERAP: jgn tiMbang seTiap hari.. bila xNampak peruBahan anDa muNgkin berPutus aSa.. dLm biGgest looSer pun SemingGu sekaLi je.. masa peNyingkiraN.. hehe
  • SIMPAN SATU CATATAN: buat saTu catatan peNgamBilan maKanan dan juMlah kaloRi yg diaMbil seTiap haRi dan Perbaiki taBiat peMakaNan aNda..
  • SET YOUR MIND UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS: bila set untuk kuRus keCendeRungaN unTuk berdieT ( x maKan laNgsung) akan berLaku.. taPi biLa set untuk siHat, kiTa aKan berFikir unTuk meMiliH maKanan yg siHat..
  • CARA MEMASAK: kuraNg juMlah kaLori daLam maKanan.. cara yg terbaik adaLah merebus, meManggang @ meNgukus. anDa boLeh guNe seDikit miNyak unTUk meNumis saYuRan tp seBoleh2nya elaK guna miNyak @ leMak haiWan..
cuKupLah tips unTuk meNgurusKan baDan kaLi ni.. sebeNarnya baNyak lagi.. kal0 nak lebiH lagi, peGi kat laMan web biGgest loser.. http://www.biggestloser.com/ 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...