Tuesday, 27 December 2011

Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Lirik Lagu Ombak Rindu–Hafiz/Adira




Adira :

Tuhan tolong lembutkan hati dia

Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup

Kerna ku tak mampu

Hidup tanpa dia di sisi ku



Hafiz :

Tuhan aku tahu banyak dosa ku

Hanya ingat Kamu kala duka ku

Namun hanya Kamu yang mampu membuka

Pintu hatinya untuk cintaku



Adira :

Malam kau bawalah rinduku

Untuk dirinya yang jauh dari ku

Agar dia tidak kesepian

Selalu rasa ada cinta agung



Hafiz :

Hujan bawa air mata ku

Yang mengalir membasuh luka ku

Agar dia tahu ku terseksa

Tanpa cinta dia di hatiku



Hafiz & Adira :

Hanya mampu terserah

Moga cahaya di penanti



Hafiz:

Tuhan tolong lembutkan hati dia

Untuk terima ku seadanya



Adira:

Kerna ku tak sanggup

Kerna ku tak mampu

Hidup tanpa dia di sisi ku

Thursday, 22 December 2011

Jom join "mface.me" - laman sosial pertama Malaysia

Salam semua..

arini, 22/12/11 (Khamis), ejulz baru tau wujudnya satu laman sosial pertama Malaysia iaitu http://mface.me/.. laman sosial ini diwujudkan oleh anak2 muda Malaysia sendiri.. buat masa ni, 60 orang selebriti terkenal tempatan dipilih untuk membantu menyebarkan laman web tersebut..

Ejulz pun blm reti nak guna laman sosial ni.. nak add friends pun x reti.. heHe.. jom memeriahkan lagi laman sosial pertama Malaysia.. heHe.. Add ejulz k.. :)

Wednesday, 14 December 2011

Cinta & Kepercayaan

Tuesday, 6 December 2011

Mari belajar bahasa Sarawak - Part 12

Salam semua..

kembali lagi kita ke sesi "Mari belajar bahasa Sarawak" yang ke 12.. heHe

ok, kalo aritu ejulz bagitau panggilan ayam dalam bahasa Sarawak.. ingat lagi x? kalo x ingat @ belum baca klik sini k..

kali ni ejulz nak berkongsi perkataan yang digunakan utk panggilan haiwan yang paling disayangi terutamanya oleh kaum hawa a.k.a pempuan.. heHe.. haiwan ape agaknya ek?

ok, kali ni ejulz nak kongsi nama haiwan ni.. jeng jeng jeng!! heHe
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- KUCING -

kucing ni lambang kepada Bandaraya Kuching di Sarawak.. kebanyakan pelancong2 akan bergambar dekat patung2 kucing di Bandaraya Kuching..

siyesly, ejulz takut kucing sebenarnya.. heHe.. takut, geli,.. semua ada..heHe.. bukan takut ape.. takut tengok kuku dia yang tajam.. sebenarnya ejulz x reti nak bawak kucing.. takut tersalah pegang.. kalo tersalah pegang, nnti terkeluar pulak kuku dia yg tajam tu.. heHe..

ok, KUCING dalam bahasa Sarawak adalah >

"PUSAK"

heHe.. semoga dapat sedikit pengetahuan tentang bahasa Sarawak arini.. :)

Tuesday, 29 November 2011

Berdiam lebih baik...


semoga kita diampuniNya.. Dia Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Wednesday, 16 November 2011

16/11/11 - Hari Yang Menakutkan

Hari ini agak menakutkan ejulz..

Pagi tadi 'si dia' hantar sms ngadu sakit mata.. mata sebelah kiri katanya.. Ejulz hanya mampu nasihatkan dia banyak berehat.. sebab dia pun baru nak baik dari demam.. lepas hilang sakit mata, perut dia pulak sakit.. sekali lagi ngadu sakit perut pulak.. risau gak ejulz dengar.. ingatkan sakit perut pasal x bekfes..

kemudian dia kata nak g check kat hospital.. mak dia temankan.. sampai satu tahap ejulz hantar sms x berbalas.. hati bertambah risau.. tiba2 dpt satu msg berbunyi kira2 pukul 1.20 pm:

"Salam.. noryn msk wad.. mybe appdix.. lum cnfirm lg.." dari mak dia..

bila ejulz dpt msg tu, ejulz xtau nak buat ape.. maklum laa, ejulz duk jauh.. ejulz hanya mampu berdoa. Dalam pukul 5.36 pm, skali lagi msg berbunyi:

"Salam.. pasni noryn masuk o.t oprate apndix.." dari mak dia lagi..

Ejulz hanya mampu berdoa.. x mampu berbuat apa2.. pukul 7.56 pm skali lagi mak dia hantar sms:

"Apendix dah dikeluar.. tunggu proses jahit.. Noryn masih x sedar lagi.. doa sama2 smoga selamat.."

Pada masa tu ejulz x dpt bayangkan perasaan mak dia ketika melihat anaknya dlm keadaan yg sakit..

Ejulz terus berdoa dan terus berdoa.. Ejulz terus menunggu update dari mak dia.. tapi xde kabar berita.. Ejulz terus menghantar sms kepada mak dia dlm pukul 8.59pm :

"Camne keadaan Noryn makcik?.."

Maknya menjawab : "Alhamdulillah dah sedar"..

Alhamdulillah.. semoga noryn cepat sembuh dan sihat seperti selalu.. amin..


p/s : doakan Noryn cepat sembuh k kawan2..



x suka perasaan takut n risau camni.. dulu penah rasa camni masa arwah anak buah ejulz tengah tenat.. sedih sangat2..

Monday, 14 November 2011

Mari belajar bahasa Sarawak - Part 11

oK, pada entry lepas ejulz kongsi perkataan ayam dalam bahasa sarawak.. ape dia ayam dalam bahasa sarawak? heHe.. ingat ke tak ni.. hehe.. kalo x ingat tengok entry bawah tu.. hehe

ayam dalam bahasa sarawak adalah MANOK..

oK, arini ejulz ada perkataan yg hampir sama dengan MANOK..

agak2 kalo perkataan MANOK dibuang huruf 'N', ape jadi ek? hehe

kalo huruf 'N' pada perkataan MANOK dibuang mesti laa jadi MAOK kan?..

ok, arini ejulz nak kongsi perkataan MAOK dalam bahasa sarawak..

MAOK adalah......

MAHU..

kadang2 org sarawak akan guna singkatan bagi perkataan MAOK.. singkatannya adalah MOK.. beza dia xde huruf 'A' je..


contoh ayat :

1. Mak, kamek mok makan manok panggang..
(Mak, saya mahu makan ayam panggang..)


ok, sekian saja sesi pembelajaran bahasa sarawak arini.. Rasa nak buat Segmen : Kuiz Bahasa Sarawak la pulak.. kompom ramai xnak join.. sebab susah sangat.. heHe



Thursday, 10 November 2011

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 10

salam semua..

ada tengok rancangan Maharaja Lawak Mega x? boleh tahan laa otai2 buat lawak.. contohnya Jalil Hamid.. selamba je kan..


kalo cite pasal Jalil Hamid mesti akan terbayang ayam kan.. heHe


ok, kali ni ejulz nak kongsi AYAM dalam bahasa Sarawak.. Ayam dalam bahasa Sarawak adalah :

MANOK

Jom makan "MANOK" panggang.. heHe



Tuesday, 8 November 2011

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 9

Ju!! kita ngira lam bahasa sarawak..
( Jom!! kita mengira dalam bahasa sarawak.. )

1 = satu

2 = duak

3 = tiga

4 = empat

5 = limak

6 = enam

7 = tujoh

8 = lapan

9 = sembilan

10 = sepuluh

11 = sebelas

12 = duak belas

...

..
...
...
...
..

p/s : sama je kan?? cuma dua & lima je tambah (k) kat belakang.. lain2 semua sama.. senang kan bahasa sarawak?? heHe

Saturday, 5 November 2011

Salam Aidiladha..

Friday, 4 November 2011

Kreativiti mencetus Inovasi

Salam.. apa khabar semua? harap semua sihat hendaknya..

Ejulz dah lama x update blog sekerap dulu.. rindu pulak nak update bnyak2 entry.. heHe.. kebelakangan ni ejulz banyak terlibat dengan seminar dan kursus berkenaan "Inovasi"..



28 Oktober 2011 - Jumaat lepas ejulz dijemput hadir seminar Bicara Inovasi (i-Talk) siri ke 3/2011 bertajuk "Ekplorasi Quilling".. Mungkin ada yang pernah dengar pasal QUILLING ni.. dan mungkin ada yang x pernah dengar.. Ejulz sendiri pun baru tahu pasal quilling ni pada seminar berkenaan.. Quilling ni adalah sesuatu kreativiti yang dihasilkan hanya menggunakan kertas dan beberapa bahan utama seperti gam, lidi dan pencungkil gigi.. Dengan bahan2 seperti ni sahaja kita dapat menghasilkan sesuatu yang menarik.. Nak tau lebih lanjut pasal quilling ni? nak tengok tutorial? jom terjah blog Puan Wan Najmiyyah yang menjadi penceramah pada jumaat lepas.. boleh tngok contoh2 yang beliau hasilkan.. cantikk.. heHe


Pada 1 - 3 November pulak, ejulz terlibat dengan "Kursus Kreativiti Mencetus Inovasi".. Kursus berkenaan diadakan di Cherengin Hills Convention & Spa Resort, Janda Baik, Pahang.. Banyak jugak yang ejulz pelajari dari kursus tu.. Antara yang dipelajari adalah cara2 berfikir secara kreatif, kaedah2 berfikir, dan melatih diri buat pembentangan di khalayak ramai.. Selain itu, kaedah2 mengatasi stress jugak ada diajar pada kursus berkenaan.. Bagi sesiapa yang minat dengan penulisan @ mahu berjinak2 dalam dunia penulisan n nak beberapa tips untuk memulakan penulisan bolehlah menghubungi Encik Zamri (facebook) selaku fasilitator kursus berkenaan.. beliau banyak memberi info2 berguna kepada peserta2 kursus pada masa itu..

Monday, 24 October 2011

Kecewa kekalahan pertama Manchester United..

Salam semua..

Malam tadi lepak kat mamak dgn kwn..  Rmh dh xde astro lagi.. Nak pasang rasanya x mampu sbb skrang ni duk sorang2 je.. bila dah duduk sorang2, sewa rumah pun byr sorang2 la.. huHu.. memang masak laa.. skang ni ejulz tgh crik org nak sewa bilik sewa.. utk lelaki bujang je k.. kalo pompuan bujang tu, ejulz kene fikir masak2 laa k.. :P kalo ada kawan2 yg nak crik bilik sewa kat area Putrajaya gtau k..

ehh, siap buat iklan bilik untuk disewa pulak.. heHe.. ok, mlm td tgk match Man Utd vs Man City.. kuat gak city ni.. huH! keputusan berkesudahan 6-1.. gara2 J.Evans kene buang padang, benteng pertahanan jadi goyah.. mudah sangat kene bolos.. adussshhh!.. Niat di hati nak tengok match ni kat rumah PM.. ye laa, kan PM ada invite frens fb n twitter ke kediamannya utk tgk match ni.. Ejulz pun ada gak g register.. skali xde jemputan.. saboo je laa.. :(

ape2 pun all the best Manchester United!!!

Wednesday, 19 October 2011

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 8

Salam..

Lama dah x share word2 bahasa Sarawak dalam ni.. Last buat entry pasal bahasa Sarawak ni kalo x silap bulan Mac lepas.. lama tu.. heHe. Ok, kali ni ejulz nak share ayat ni:


Agak2 word mane yang korang x faham? heHe.. mesti laa 'POLAH' kan? huHu

oK, 'POLAH' sebenarnya bermaksud, BUAT..


simple kan bahasa Sarawak..? hehe..

ok, tu saje utk hari ni.. kalo nak tanya jgn segan2 k.. :)

Laut tenang terima abu Al-Quran..


LUMUT: Abu pembakaran puluhan ribu naskhah al-Quran seberat satu setengah tan yang dibuang ke laut berhampiran Pulau Sembilan di sini, pagi semalam, mempunyai warna kelabu walaupun dibakar yang dianggap pelik dan jauh berbeza berbanding kertas biasa yang menjadi hitam apabila dibakar.

Kejadian itu disaksikan lebih 30 ahli rombongan diketuai Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria ketika melakukan proses melupuskan abu al-Quran di sekitar perairan pulau berkenaan yang pertama kali dilakukan di kawasan laut dalam.

Abu al-Quran yang dibakar itu dikumpul Syarikat Percetakan Saufi di Batu 10, Jalan Cheras, Kajang, Selangor, sebelum dihantar ke dermaga Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut pada jam 9.30 pagi semalam menggunakan van milik syarikat berkenaan.

Sebanyak 170 plastik hitam mengandungi abu itu dipindahkan ke kapal KM Marlin milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) sebelum dibawa ke tengah laut kira-kira 8.2 batu nautika dari pangkalan TLDM.

Proses memindahkan abu al-Quran itu dilakukan dengan tertib apabila semua plastik seberat lapan kilogram setiap satu itu disusun teratur dengan bantuan anggota APMM.

Tugas membuang abu al-Quran itu seolah-olah dipermudahkan apabila laut yang mulanya agak berombak tiba-tiba menjadi tenang sebaik petugas terdiri dari pegawai Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, Kementerian Dalam Negeri (KDN) cawangan Perak, Pegawai Pejabat Mufti dan Majlis Agama Islam Perak memulakan proses membuang abu.

Harusssani yang memberi taklimat ringkas berhubung tugas itu kemudian menjatuhkan bongkah abu berkenaan satu persatu ke laut.

Tugas menjatuhkan bongkah abu Al-Quran itu kemudian dilakukan beramai-ramai dalam masa 10 minit.

Harussani yang juga Pengerusi Lembaga Teks dan Pelesenan al-Quran, berkata ulama sebelum ini bersependapat membuang abu al-Quran ke dalam laut adalah kaedah terbaik walaupun cara menanam di dalam tanah juga dibenarkan.

“Bagaimanapun kaedah menanam abu al-Quran di dalam tanah dibimbangi boleh tercemar jika ada aktiviti dilakukan di atas tanah berkenaan. Oleh itu, kaedah membuang abu al-Quran ke laut paling selamat dan akan diteruskan pada masa akan datang,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Syarikat Percetakan Saufi, Rahmat Mahdan, yang turut mengikuti proses membuang abu al-Quran itu memberitahu berkata, proses pembakaran dan mengumpul abu dimulakan sejak tiga bulan lalu.

sumber : METRO

Thursday, 13 October 2011

Sayangi dan didik anak2..


Ni gambar masa bday alysha yang ke-2.. Alysha ni anak pompuan bro_monday..

Malu plak rasanya bila dtg sorang2.. yang lain suma dtg dgn family.. ejulz sorang je sorang2.. heHe..

tq bro_monday di atas makanan yang sedap2.. :)

wpun majlis sebegini tidak diwajibkan, namun sebagai ibu bapa yg berkemampuan adalah digalakkan sebagai tanda kasih dan sayang kepada anak2.. Sebagai ibu bapa haruslah sentiasa ingat bahawa anak2 adalah anugerah Allah dan perlu dididik sebaik yang mungkin.. Anak2 ibarat kain yang putih. terpulanglah kepada ibu bapa nak mencorakkannya..

masih ingat lagi ejulz dgn kes bapa yg sanggup meliwat anak sendiri apabila tidak mendapat layanan drpd isteri yg sedang berpantang.. itulah akibatnya sekiranya tidak ditanam perasaan kasih dan sayang kepada anak2..

Sunday, 9 October 2011

Kesian baby.. bapak setan..

Bayi 23 hari diliwat bapa kandung!

GOMBAK: Berang isteri dalam pantang enggan m...elayan kehendak seksualnya, seorang lelaki berusia 28 tahun bagaikan dirasuk syaitan apabila sanggup meliwat bayi lelakinya berusia 23 hari di dalam bilik di rumahnya di Taman Sunway, Batu Caves, di sini, kelmarin.

Lebih kejam apabila tangisan bayi malang yang menahan kesakitan itu langsung tidak diendahkan si bapa durjana, sebaliknya dia menjadi lebih rakus dengan bertindak menutup mulut anaknya itu menggunakan tangan dengan kuat, sekali gus menambah derita si kecil.

Bapa yang kejam itu berbuat demikian untuk mengelakkan tangisan bayi malang itu didengari isterinya yang ketika kejadian dilaporkan sedang berehat di ruang tamu rumah.

Sumber polis berkata, tindakan keji dan kejam itu hanya disedari ibu mangsa berusia 39 tahun kira-kira jam 4 petang apabila melihat mangsa tidak bermaya ketika mahu memandikannya.

“Si ibu terkejut apabila melihat bahagian mulut mangsa lebam. Pemeriksaan wanita itu kemudian mendapati bahagian dubur mangsa turut cedera.
Terkejut ejulz dgr cite ni.. tadi g kenduri kawan bekas satu ofis dulu.. pastu dgr la member cerita.. tp ejulz x clear sgt pasal apa.. yg ejulz dgr 23 dalam pantang.. ejulz ingat kes lelaki kuar ngan pompuan lain masa isteri dlm pantang lepas bersalin.. ala2 kes pemain2 terkenal bola sepak dunia..

Rupa2nya kes lain.. seorang baby yang baru lahir 23 hari diliwat bapak kandung sendiri.. adehhh.. kesian baby tu.. bapak camni x layak la dipanggil bapak.. x layak jadi bapak.. jadi setan je laa.. bodoh betul.. tu la, kalo kawen niat x betul.. kawen kerana nafsu semata2.. agak2 la kalo xleh sabar pun.. baby baru 23 hari.. isteri mesti msh dlm pantang.. apa bengong punya orang laa..

Wednesday, 5 October 2011

Mamat yang "BENGONG"

Malam tadi seperti minggu2 sblm ni, ejulz bersama kawan2 bermain futsal.. Selepas main PS3 kepunyaan encik Asrul (member rumah yang bakal ke gerbang perkahwinan minggu ni), ejulz dan member ejulz terus ke kompleks futsal.. kitorang naik motor je pun.. hehe.. sampai kat kompleks futsal ejulz pun check la henpon ejulz yang kian uzur ni.. heHe. ejulz tgk ada 2 miskol.. xtau no sape.. kebiasaannya mmg ejulz x layan no2 yg x dikenali ni.. tp mlm td tiba terasa nak call, takut family ejulz ada tuka no ke ape.. tiba2 dgr dia cakap macam main2 je.. sambil lewa.. bila ejulz dgr camtu ejulz pun letak la phone.. kompom bukan family ejulz.. kemudian dia call balik..

mamat BENGONG : apa pasal kamu telefon sama saya?!! (dengan nada marah)
ejulz : xde.. tadi saya tgk u ada call.. jadi saya call balik laa.. mungkin u salah nombor kot.
mamat BENGONG : mana ada saya call sama kamu!! kamu call sama saya!!

adehh.. masa ni Tuhan je tau perasaan ejulz.. kita cakap baik2, tiba2 dia marah kita pulak.. dah la x ngaku dia ada miskol.. adehh.. then,

ejulz : ok laa.. ok laa.. saya salah.. sory salah nombor..

last2, ejulz pulak yg mintak maaf.. ejulz sebenarnya malas nak layan org2 camni.. dah la x ngaku dia ada termiskol ke.. xpun check la dulu henpon tu mungkin ada org lain pinjam phone dia ke.. pastu nak marah2 orang adeh.. malas nak layan.. dah la ejulz nak main futsal.. kalo ejulz x ngalah mlm td x main futsal la jawabnya asyik bertekak.. haHa

Makan isteri kawan


Ni la namanya "Kawan Makan Kawan".. x puas makan kawan, isteri kawan pun nak dimakan jugak ke.. ish3.. tu la dia kuasa atau pengaruh duit.. demi harta duniawi tu ramai yg sanggup menggadai maruah diri.. sanggup memfitnah untuk kepentingan diri...  sanggup memporak-perandakan rumah tangga org lain..

Semoga kita dijauhkan dari berbuat sedemikian semata-mata untuk mengejar harta dunia..

Monday, 3 October 2011

Puasa sunat isnin dan khamis

Malam tadi tiba2 teringat zaman sekolah dulu2.. masa tu ejulz duk kat sekolah berasrama.. rindu masa sahur kat sekolah.. masa berbuka ramai2.. rindu sangat masa tu.. teringat ejulz satu masa tu.. lepas dengar ceramah sblm duduk SPM.. masa tu bulan puasa.. lepas dgr ceramah tu makin semangat bersukan pada waktu petang.. semua budak2 yang tengok kata ejulz ngan member2 ejulz gila main tgh bulan2 puasa.. tapi kitorang x heran pun diorang kata camtu.. masa sekolah dulu pun ejulz selalu amalkan berpuasa sunat hari Isnin dan Khamis.. kitorang main pada waktu bulan puasa sebab penceramah tu kata "bila kita bersukan, baru la sihat.. bila sihat baru boleh study.." haHa.. teringat lagi kata2 tu.. kitorang pun salu jugak amal berpuasa sunat hari Isnin dan Khamis.. Nak cuba amal lagi la skang ni.. blh ke x blh tahan.. heHe.. dah lupe tentang puasa ni.. ejulz pun godek la kat google mlm tadi.. heHe.. baca laa utk perkongsian bersama..

Fadhilat puasa pada hari Isnin dan Khamis


 
Daripada Abi Hurairah r.a. daripada Rasullullah s.a.w. sabdanya: "Diperlihatkan (kehadrat Allah s.w.t.) segala amalan itu pada hari Isnin dan Khamis, justeru saya suka ketika diperlihatkan amalan-amalanku itu sedang aku berpuasa." (Riwayat al-Turmuzi)

 
Menurut riwayat Muslim diterima daripada Abu Qatadah, pernah ditanyakan kepada Rasullullah sa.w. tentang puasa pada hari Isnin, maka Baginda s.a.w. menjawab dengan sabdanya yang bermaksud: Itulah hari yang padanya aku dilahirkan, padanya aku dibangkitkan menajdi Rasul dan padanya Al-Quran diturunkan kepadaku." (Subul al-Salam)

 
Hari diwajibkan berpuasa
  • Puasa di bulan Ramadhan

 
Hari dimakruhkan berpuasa
  • Puasa Orang Yang Sakit Bersangatan
  • Puasa Orang Yang Sangat Tua
  • Puasa Wanita Yang Hamil
  • Puasa Orang Yang Musafir
  • Puasa Pada Hari 'Arafah Bagi Orang Yang Mengerjakan Haji
  • Puasa Pada Hari Sabtu Sahaja (Ditunggalkan)
  • Puasa Pada Hari Jumaat Sahaja (Ditunggalkan)
  • Puasa Asalnya Sunnat Dikerjakan Oleh Orang Yang Menanggung Puasa Qadha
  • Puasa Sepanjang Tahun (Sepanjang Masa)

 
Hari diharamkan berpuasa
  • Tanggal 1 Syawal (Hari Raya Aidil Fitri)
  • 10 Zulhijjah (Hari Raya Aidil Adha)Hari-Hari Tasyriq: 11, 12 Dan 13 Zulhijjah
  • Hari Syak Mungkin Hari Mula Berpuasa (30 Sya'aban)
  • Selepas 15 Sya'aban Jika Bukan Puasa Qadha Atau Nazar Atau Tiada Hubungan Dengan Puasa Pada Hari Sebelumnya, Atau Bukan Hari Yang Biasa Berpuasa
  • Puasa Sunnat Bagi Wanita Tanpa Izin Suami (Jika Suami Bermukim Yakni Tak Musafir Atau Berpergian Jauh)

 
Sumber : http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/fadhilatpuasawajibdansunnat.htm  

 

 
Niat Puasa Sunat Isnin dan Khamis

 
Soalan:
Saya mahu amalkan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis tiap-tiap bulan, sebagaimana yang saya dapat tahu bahawa mengamalkan puasa hari Isnin dan Khamis boleh menghindarkan dari berbagai penyakit, boleh kah tuan guru jelaskan disini bagaimanakah niat puasa tersebut?
Mohd Isa , Keramat Wangsa

 
Jawapan:
Niat adalah sesuatu yang datang dari lubuk hati yang paling dalam. Memadailah kita memiliki hasrat di dalam hati untuk melakukan sesuatu perkara, maka itu merupakan niat. Namun kadang kala sesetengah orang lebih senang menegaskan niat yang ada di dalam hatinya itu dengan menyebutkan sekali lafaz niatnya. Jika dengan melafazkan niat tersebut lebih menyenangkan dan mengukuhkan lagi hasrat tadi maka lebih baik melafazkan niat setiap kali ingin memulai ibadah tertentu.

 
Lafaz niat puasa sunat sama dengan lafaz niat ibadah-ibadah yang lain. Jika ingin mengerjakan puasa sunat Isnin, memadailah dengan mengucapkan lafaz niat seperti ini: "Sahaja aku puasa sunat Isnin pada esok hari kerana Allah Taala".

 
DN 054 Bimbingan Lengkap Fardhu ’Ain (Ibadah Puasa)

 
Sumber : https://www.darulnuman.com/index.php?option=com_content&view=article&id=85&Itemid=147#5

 

Thursday, 22 September 2011

APA ADANYA - PLANET BAND

CINTAKU

CINTAKU CINTAKU CINTA KEPADAMU

SUNGGUHKU TAK INGIN KEHILANGAN DIRIMU

KERNA CINTAKU INI HANYA UNTUKMU



SAYANGKU

SAYANGKU SAYANGKU SAYANG KEPADAMU

SUNGGUH HATI INI MENYAYANGIMU

KU TAK INGIN MELEPASKAN DIRIMU



KU INGIN

KAMU MENCINTAIKU APA ADANYA

JANGAN MENGHARAPKAN ADA APANYA

YANG KU MAU CINTAMU CINTA YANG TULUS



KAN KU BERIKAN

CINTAKU SEPENUHNYA HANYA UNTUKMU

ASALKAN KAU MAU MENJADI YANG KU MAU

OH SUNGGUH BAHAGIANYA HATIKU



CINTA SAYANGKU

JANGAN KECEWAKAN AKU



RINDUKU

RINDUKU RINDUKU RINDU KEPADAMU

INGIN RASANYA KU MEMELUKMU

KU TAK INGIN MELEPASKAN DIRIMU





Tuesday, 13 September 2011

Duit!! Duit!! Duit!!

Salam.. Apa khabar semua.. harap semua berada dalam keadaan sihat sentiasa.. amin.. lama juga rasanya x update "Kampung-kameq" ni.. heHe.. almaklum laa sibuk sambut raya.. jalan rmh kawan2.. rmh saudara mara.. jln sana.. jln sini.. sibuk makan kuih raya.. heHe. Pagi tadi kwn ofis ejulz gurau pasal blog kesayangn ejulz ni.. tu yang terdetik di hati nak update ni.. heHe..

ermmm.. suasana raya dah semakin x terasa.. dah masuk mood keje.. mmg bosan.. terbaca pulak pasal CUKAI PERKHIDMATAN KAD PRABAYAR... Mungkin pihak kerajaan dan pihak syarikat utama pengendali utama telekomunikasi di negara ni ada kuasa utk membuat keputusan berkenaan.. Tetapi yang peliknya, x terfikir ke yg pengguna2 prabayar atau lebih dikenali sbg prepaid kebiasaannya dari golongan pelajar dan pekerja yang berpendapatan rendah.. kalau laa, caj 6% ni terus dikenakan kpd pengguna, x mustahil pada masa akan datang caj berkenaan akan meningkat.. dan sekali gus tidak semua pengguna mampu menggunakan perkhidmatan telekomunikasi tersebut.. ejulz harap pihak kerajaan dan pihak syarikat berkenaan memikirkan bebanan yg akan ditanggung oleh pengguna dari golongan pelajar dan pekerja berpendapatan rendah..

TERIMA KASIH KEMENTERIAN PENERANGAN, KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN & KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN KERANA MENANGGUHKAN PELAKSANAAN CAJ TERSEBUT DAN MENGAMBIL BERAT TENTANG HAK PENGGUNA. HARAP CAJ 6% TERSEBUT X JADI DILAKSANAKAN.. TQ..

Tuesday, 30 August 2011

Salam Aidilfitri..

Salam buat abg2, akak2, adik2 dan kawan2 semua..

Lama dah ejulz tak buat entry.. Mungkin disebabkan kesibukan buat assignment, test, kuiz  yang melambak2 ejulz x berkesempatan nak buat entry.. Balik bercuti kat kampung pun sibuk tlg mak ejulz kemas rumah.. heHe..

Dikesempatan ini rasanya belum terlambat ejulz ucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.. Ejulz nak mintak maaf andai pernah menyakitkan hati rakan2 blogger sekalian semasa membaca entry ejulz..

_SaLam aiDiLFitri dari Ejulz_

Monday, 15 August 2011

Pemergiannya ketentuan Allah..

Dalam kesibukan menghitung hari balik ke kpg..
Dalam keghairahan nak menyambut aidil fitri..
Dalam kegembiraan menyambut putera dan puteri baru..
menyambut anak buah baru dalam kehidupan ejulz..
Thaqif & Azra Syauqiyyah..

Ejulz dimaklumkan oleh family yg Azra Syauqiyyah berada dalam keadaan kritikal malam tadi.. Dan telah dimasukkan ke hospital.. Allah saja tahu bagaimana perasaan ejulz pada masa tu.. X henti2 berdoa kehadratNya semoga Azra disembuhkan..

Tapi Allah lebih menyayanginya.. Pagi tadi, family ejulz call bgtau yg Azra dah tiada.. Jenazah akan diuruskan pada hari ini juga.. Harap kak chik ejulz banyak2 bersabar dan tabah dalam menghadapi cubaan dariNya.. Ejulz sendiri pun x boleh nak bcakap ngan kak chik ejulz.. ejulz tau dia mmg tgh sedih sangat2.. lebih2 lagi baby 1st.. Ejulz harap kak chik redha dengan ketentuanNya.. Allah lebih menyayanginya..

Azra, paksu mintak maap sbb x dpt nak balit kpg diat Azra buat kali terakhir..
paksu xsempat diat Azra.. sempat ngga gambar Azra jak..
wpun paksu jauh.. paksu x sempat ngga Azra, paksu mok Azra tauk yg paksu sayangkan Azra..

 Alfatihah.. Semoga Azra ditempatkan bersama2 orang yg beriman.. amin..

DOAKAN AZRA SELAMAT DARI KRITIKAL.. AMIN

Anak buah baru ejulz.. Siti Nur Azra Syauqiyyah binti Hasri..


Telah dimasukkan di hospital ptg tadi.. Tengah kritikal.. Doakan Azra sihat dan selamat k..

Friday, 12 August 2011

Putera baru dalam family ku...


Ini laa putera baru dlm family ejulz.. nama panggilan Thaqif.. ada laa teman Furqan main bola lepas ni.. heHe.. Semoga Thaqif n Furqan menjadi anak yg soleh dan membantu mak n ayah mereka di masa akan datang.. :)

Wednesday, 10 August 2011

Kisah Benar : "Abang,tunggu mak di syurga ya"

Selamat menunaikan ibadah puasa.. sedikit kisah tauladan yg ingin ejulz ingin kongsi bersama..

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.

"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.

Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.

"Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!"

Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka.

Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang.

Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!"

Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan.

Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana.

Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak.

Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka.

Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?

Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu.

Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang.

Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.

Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.

Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.

Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.

Januari 2011- Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.

26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah!

Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah,

Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta.

Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.

Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.

7 Mac 2011- Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang.

Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi.

Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!"

Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.

Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.

13 Mac 2011- Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.

Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?"

Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!"

Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!"

Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala.

Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!"

Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu.

Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?"

Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!"

Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.

"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?"

Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.

Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya.

Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.

Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan!

Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!

Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan.

Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!

27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.

"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!"

Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.

5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang.

"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!"

Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat.

Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.

7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini.

Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini.

Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.

Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.

8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaringmerenung kek itu.

Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.

Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.

Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi.

"Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!"

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia

Abang pada tahun 2007.

9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas.

Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai.

Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.

"Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"

Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak.

"Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?"

Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.

Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.

"Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak.

Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang.

"Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja."

Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba!

Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!"

Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.

"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!"

Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

"Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!"

Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.

Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya.

Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

"Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...

Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"

Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis?

Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.

Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.

Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.

Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.

Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.

Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi.

Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang tapi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.

Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).
alfatihah buat abang....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...