Tuesday, 4 January 2011

Duduk Iftirash

arini ejulz nak clearkan emel2 yg x penting.. buat penuh melbox je.. hiHi.. ejulz ade terbaca pasal duduk Iftirash.. tergerak hati nak kongsi kat blog ni.. semoga ia dapat dikongsi dan diamalkan dalam kehidupan seharian kita..

Kebanyakan kita tidak mengetahui kebaikannya dari segi kesihatan. Kalau kita lihat gambarrajah reflexology dibawah, bila dalam iftirash ini, kaki kanan kita dapat tekanan di bahagian atas kaki dan kaki kiri kita dapat tekanan bawah & tengah kaki. Duduk iftirash ni memberi 'tekanan reflexology' yang menyeluruh. Tapi bagi orang yg tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat 'tekanan reflexology' utk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian - Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands, etc spt dalam gambarajah). Ini merugikan!!



Eloklah kita cuba duduk secara iftirash yang sempurna semoga kita dapat pahala kerana ikut sunnah dan juga kesihatan yg menyeluruh melalui 'indirect reflexology excersize' utk bahagian kritikal - brain, neck, throat, etc...



IFTIRASH





Didoakan agar kita semua dirahmati Allah SWT.


Dari Abu Hamid al-Sa`idi ra., katanya:


"Aku melihat Nabi Muhammad .Apabila Baginda saw duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk iftirash)"


Hadith shohih riwayat Bukhri.


Pengajaran hadith:


1. Disunatkan duduk iftirash pada tahiyyat pertama.


2. Duduk iftirash juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk istirahah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadith)

3. Amalan duduk iftirash adalah sunnah Rasul saw dan apabila kita mengamal dan menyampaikannya kepada orang lain untuk mengamalkannya adalah mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT

4. Amalan-amalan Rasul saw adalah bercahaya dan boleh mendekatkan diri seseorang kepada Allah SWT.

Selamat beramal dan menyampaikannya.

10 comments:

  1. tengkiu banyak² ye asroL sudi share info berguna ni...semoga kite semua beroleh hidayah dariNya...insyaAllah('',)

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1. New Entry "~akTiviTi 1 JaNuaRi 2011~"

    ReplyDelete
  2. bro_monday: sama2.. insyaallah dpt hidayah.

    dah komen nw entry..

    ReplyDelete
  3. Nur Aynie: welcome.. sharing is luving.. heHe

    ReplyDelete
  4. bgus la entry ni..banyak rahsia dalam solat sebenarnya kan..

    ReplyDelete
  5. wahhh baru tau...serius xpnh tau...

    hey jom jepun..ngee~

    ReplyDelete
  6. cikmimmie: yup.. bnyk rahsia dlm solat yg kita boleh tgk.. :)

    ReplyDelete
  7. alfalora: sy pun br tau.. baru perasan bila nak delete emel lama td.. bila bc tu yg terdetik di hati nak share.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...