Tuesday, 19 April 2011

JOM!! Parti Pakaian Seragam Kolej!!

hEhe.. kalo nak kepala kene hempok belakang kuali ngan bapak ejulz, boleh laa pegi parti tu... huHu.. Setelah mendapat gelaran bandar maju yang menaikkan nama negeri bersejarah iaitu negeri Melaka, ada sesetengah pihak yg tidak bertanggungjawab mengadakan satu program yg boleh mencemarkan nama baik Melaka.. Memang tidak dinafikan Melaka merupakan negeri maju.. setelah mendengar cerita dari housemate ejulz yg pernah berkursus di sana, dia kata Melaka bersih dan lampu2 jalan menggunakan tenaga solar.. canggih beb!!


sumber: myMetro

Namun beberapa pengusaha pusat hiburan mengambil kesempatan dari kelebihan tersebut untuk mendapat untung.. Dan kali ni, pengusaha2 yg tidak bertanggungjawab terbabit menggunakan gadis seksi berpakaian seragam kolej utk menarik pelanggan2 dari golongan pelajar kolej..

Memang tidak dinafikan, Islam menggalakkan aktiviti perniagaan..

 Rasulullah SAW pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: “9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan.” (Hadis riwayat Tirmizi).

Namun, kita perlulah tahu membezakan yg mana perniagaan halal dan yg mana perniagaan yg haram.. Kerana setiap apa yg kita lakukan di dunia yg sementara ini, pasti akan mendapat pembalasan di akhirat yg kekal abadi..

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya ahli perniagaan di akhirat nanti akan dibangkitkan sama seperti pelacur dan penipu. Kecuali ahli perniagaan yang bertakwa kepada Allah, menepati janji dan jujur.” (Hadis riwayat Ibnu Majah dan Ibnu Hibban)

Hanya satu sahaja cara utk mengelakkan kita dari melakukan perkara haram utk mendapat untung dan merasa pendapatan tidak cukup.. iaitu SYUKUR..

Firman Allah yang bermaksud: “Jika engkau bersyukur atas nikmat-Ku, nescaya akan Aku tambah. Dan jika kamu kufur, maka sesungguhnya azab-Ku amat pedih.”
(Surah Ibrahim, ayat 7)

12 comments:

  1. asroL : giler lah!!! ai pun ada lalu sambil baca paper metro kat cafe bawah tadi...muka depan...adehhh~

    ReplyDelete
  2. mmg x cukup akal sape yg join pasti ni..

    ReplyDelete
  3. fuhhhh dasatnyaaaa... hahahhaha...siapa yang masuk ni memang tak de akal lah.. hahhaha


    **sorry sangat lambat reply jejak ;) peace..

    ReplyDelete
  4. huhuhuh...ade gak mcm tu kan

    ReplyDelete
  5. BRO_MONDAY : haHa.. ape brg paper.. metro online laa.. haHa

    ReplyDelete
  6. Gadis Pantai Timur: bila akal dah dikuasai nafsu.. camtu la jadinya..

    ReplyDelete
  7. Ain Zulaikha : bukan akal xde.. tapi x guna akal.. heHe

    ReplyDelete
  8. Ila: mesti la ada.. ragam manusia kan macam astro.. "macam2 ada.." haHa

    ReplyDelete
  9. macam2 zaman sekarang nie,, ape nak jadik lahh,, huhu
    risau gak nak sambong blaja ney,, katne gaknye dpt T_T

    ReplyDelete
  10. hahahaa..entah apa2 betul!!!!hahaha

    ReplyDelete
  11. ♥sophie♥ : tu la pasal.. heHe.. walau kat mane pun sophie study pasni, gud luck ek.. :)

    ReplyDelete
  12. Yana: haa.. gelak lain macam je ni.. mesti penah join ni.. haHa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...