Tuesday, 3 May 2011

Rindu bila berjauhan..

Ejulz jumpa entry2 sedih je malam ni.. Tengah2 BW td ada laa seseorang story kisah kesedihannya pabila lihat mak dia nangis sebab dia nak balek kolej kat kolumpo.. Begitu laa naluri seorang ibu.. Kalau boleh diorang nak anak2 berada di sisi setiap masa.. Macam tu jugak ejulz masa sblm dpt keje dulu.. Bila ejulz mintak pandangan mak ejulz pasal keje ni:

Ejulz : Mak, *mun (kalau) ejulz dpt keja jauh camne?
Mak : iboh (jangan) eh!! keja jak (je) dekat2 sitok (sini)

Tapi bila ejulz dpt tawaran keje kat Putrajaya, mak terpaksa lepaskan.. Ibu mana yg xnak tengok anaknya berjaya? semua ibu di dunia ni nak tgk anak2 diorang berjaya.. Dan bila duduk berjauhan dengan family ni, rasa rindu semakin kuat.. Dan disitulah dapat mengeratkan hubungan dan jalinan mesra kekeluargaan.. Rindu mak,.. rindu bapak,.. rindu adik-beradik,.. rindu anak buah ejulz.. insyaallah balik raya nanti bertambah anak buah ejulz.. heHe. bertambah laa budget duit raya paksu diorang.. huHu

Dan ada jugak rakan blogger yg bercerita pasal atuk dia.. kenangan bersama atuk dia.. bila baca cerita dia n atuk dia, ejulz teringat kat arwah atuk ejulz.. Nenek belah bapak ejulz x penah jumpe.. dah ninggal masa ejulz kecik lagi.. Atuk belah bapak pulak meninggal masa ejulz tadika lagi.. x berapa rapat sgt.. masa tu kecik lagi.. Dulu ejulz rapat dgn atuk belah mak ejulz.. wpun kehidupannya agak susah, tp ejulz gembira bila berada disampingnya.. Ejulz ingat lagi bila dia usik ejulz dgn mletakkan janggutnya kat pipi ejulz.. dia suka tgk ejulz geli2 sambil ketawa.. itu laa saat yg x dpt ejulz lupa.. atuk mninggal masa ejulz darjah 6.. masa nak ambik UPSR.. masa tu ejulz sedih sgt.. sebab x dpt berkongsi kegembiraan mdapat keputusan UPSR... Dan nenek belah mak pulak mninggal masa ejulz study kat UITM.. Di hari nenek meninggal tu, bapak ejulz ambik ejulz kat kolej.. masa bapak ejulz ambik dia x bagitau yg nenek mninggal.. dia kata ada emergency kene balik.. perasaan ejulz masa tu dah lain macam.. xtau pape.. bila dh sampai kat rmh nenek baru bapak bgtau yg nenek dah xde.. dgn langkah yg perlahan ejulz masuk ke rumah nenek.. macam x percaya je apa yg bapak ejulz bagitau.. dan pada masa itu laa air mula menitis di pipi.. dan disaat itu laa ejulz mula rasa kehilangan.. bila kita rasa kehilangan dan rasa berjauhan di situ laa timbulnya RINDU..

6 comments:

  1. sedih lak baca entry neh...

    tetiba rindu nenek di kampung...T_T

    ReplyDelete
  2. bertuah ila.. msh ada nenek..

    ReplyDelete
  3. paksu jgn sedey.. walaupon dorang jauh tp tetap dekat di hati.. kekadang dok dekat dengan family pon.. sumtimes org x appreciate.. so better been far away and be remembrance okeh! :)

    rindu family meh dtg umh CB kat Nilai nie..hahahah..

    ReplyDelete
  4. b a m b a m ' s : tu la pasal.. bila jauh br org teringt kat kita..

    xpe laa.. segan pulak.. heHe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...