Thursday, 2 June 2011

Asyik main je!! buat la keje berfaedah sikit!!!

Dulu masa kita kecik2, selalu dengar org2 tua kita @ kakak2 @ abang2 kita nasihatkan kita supaya buat keje berfaedah.. Jangan asyik nak main je keje.. Dan ejulz percaya, korang pun mesti selalu nasihatkan anak2 korang, adik2 korang supaya buat keje berfaedah.. Banyakkan belajar dari bermain.. betul x?

Tapi bagi ejulz, dengan usia yg sudah meningkat naik (mesti la meningkat naik.. ada ke usia meningkat turun?.. heHe) ejulz banyak main2 dari buat keje berfaedah.. ejulz laa k, korang ejulz xtau.. heHe. Aktiviti banyak dihabiskan dengan fb, blog, tgk muvie, boling, futsal, jalan2 (kadang2 xtau arah tuju.. heHe).. Dan 50% kehidupan seharian di masa lapang banyak habis dengan main game je (PS2).. macam budak2 x aktiviti ejulz.. haHa

Kalo kecik2 dulu asyik main game je, memang kene marah mak.. maklum laa bil elektrik naik gara2 ejulz main game je.. heHe.. sekarang bila dah makan, minum, bil elektrik, bil air, rumah ditanggung sendiri, hidup dah bebas, dah xde org nak membebel kat kita supaya buat keje faedah.. Akibatnya, buat la benda2 yg dikatakan x berfaedah tu (main game).. Nak buat camne, dah xde aktiviti lain.. heHe. kalo nak slalu sgt keluar tgk muvie & boling, bnyk sgt duit keluar.. xde simpanan pulak.. simpanan pun bukan utk org lain, utk mak bapak kat kpg jugak.. mana tau tgh2 diorang ada masalah kewangan, sbg anak yg hensem lagi bergaya ejulz kene laa bertanggungjawab tolong diorang.. heHe (ayat perasan.. huHu).

Ermm.. tiba2 rasa aktivi harian ejulz di masa lapang x berfaedah.. korang rasa apa benda yg berfaedah ejulz boleh buat di masa lapang ek? cecite.. cecite.. heHe

40 comments:

  1. asroL : betul...ai pun pernah alaminye...kena marah masa kecik² sebab balik je dari skolah, x makan terus gi main bola kat padang!!! adehhh~

    ai rasa yu buleh lah buat perkara befaedah di masa lapang contoh nye macam "belajar teknik adobe photoshop"...berguna jugak tu bosan²...belajar dari bawah sangat bermakna daripada belajar terus yam atas...

    ReplyDelete
  2. hurmm. berfaedah ye? membacaaa la kot. haha

    ReplyDelete
  3. ejulz, g baca buku laaaa!!!

    hikhik. lek laaa. sementara hidup boleh relax2 nie, relax lahh. kang da banyak keje, xley da nk maen fb sume bagai. iskiskisk.

    ReplyDelete
  4. bloging2 ! haha ;)

    reading pon oke , try find new hobby

    ReplyDelete
  5. apa yg ejulz wat kata tak berfaedah tu?meh kita baca blog yg best2..moga dpt ilmu

    ReplyDelete
  6. BRO_MONDAY : gud idea.. belajar photoshop.. mmg tgh belajar pun skang.. heHe

    ReplyDelete
  7. ::blog anak jawer:: blogging.. wajib tu.. haHa

    ReplyDelete
  8. Myra Arshad (: : membaca? dulu mmg suka membaca masa mula2 pindah kat sini.. maklum la brg2 smua xde.. mbaca je la keje.. baca novel je.. huHu

    ReplyDelete
  9. ima : dlu2 suka baca novel.. penjiwang jugak ejulz ni.. haHaha

    ReplyDelete
  10. ima : dlu2 suka baca novel.. penjiwang jugak ejulz ni.. haHaha

    ReplyDelete
  11. nawal addina : tu laa nak mintak pandangan kwn2 ni.. mana tau ada hobi2 baru yg menarik.. heehe..

    ReplyDelete
  12. kak LM: betul3.. cari info2 menarik kat blog.. heHe :)

    ReplyDelete
  13. aik sapa kata blog tak berfaedah??hehehhe
    baca je blog2, macam2 info dapat..hehehe


    jom jalan2 kat langkawi..haaha tetiba pulak..hahahaa

    ReplyDelete
  14. jom kita buat felt craft~!! ahhahaha

    ReplyDelete
  15. yana: baca blog mmg berfaedah, cuma entry yg ejulz buat ni je mcm merapu.. heHe

    nak g langkawi? teringin nak pegi sana sbb x penah pegi lagi.. tp xde masa laa.. :(

    ReplyDelete
  16. b a m b a m ' s : felt craft?? mcm menarik je.. leh jual kan? heHe

    ReplyDelete
  17. buat n3 blog y bfaedah...
    byk faedahnyer tu:-)

    ReplyDelete
  18. berfaedah bg missh ?
    membaca & blogging ;)
    hehehe ...

    ReplyDelete
  19. Jom La Main... Yg Main Pon, Ramai Tak Reti... Belasah Je... Lgpon, Smua Dapat Hadiah...

    ReplyDelete
  20. hmm..
    ntahla..
    membaca..tp hari2 membaca boring gk..
    buat entry..sekali sehari jer pun update.....

    ReplyDelete
  21. mase dulu brani ke nak main2 lagi kalo kene sound dgn ayah?? xde..terus naik atas bace buku kot...skrg? haih...kids nowadays..ggrrr~

    ReplyDelete
  22. LYAfrina : xde idea nak buat n3.. heEhe

    ReplyDelete
  23. missh chiorika: bagus3. heHe

    ReplyDelete
  24. Red Giant : main ape tu bro? men PES2011..? heHe

    ReplyDelete
  25. liyana: ye la kan.. hari2 baca buku boring jugak.. heHe

    ReplyDelete
  26. Naddia : dulu kecik2 dgr je bunyi van bapak dah kelam kabut off n simpan game.. heHe

    ReplyDelete
  27. try baca novel thriller Ramlee Awang Murshid..byk info leh blaja..

    ReplyDelete
  28. sebenarnye dalam otw nak membesar tu,,,main penting untuk perkembangan otak kan?

    ReplyDelete
  29. stuju!! anat pun cmtuh kot... makin tua makin banyak main..muahahaha.. mama berleter pun dah mcm takde effect.muahahahaha..

    makin tua... online boleh sampai tak tido seharian kot.. ehhehe

    ReplyDelete
  30. dah..dah..pergi update blog..hehehe

    ReplyDelete
  31. La Majid : suka novel ramlee awg mursyid.. tombiruo,tombiruo terakhir, adam,ungu karmila,.. antara koleksi novel yg ejulz ada.. heHe

    ReplyDelete
  32. fifianggun : betul3.. jgn 'main' benda lain dah.. hiHi

    ReplyDelete
  33. Anati Soki : dah besar ni kene pandai fikir sendiri mana baik mana buruk.. :)

    ReplyDelete
  34. ila: esok la update 1 lagi.. x bnyk idea.. heHe

    ReplyDelete
  35. kerja berfaedah?

    xpe dik,apa je yg dik buat selagi x mencari psal kire boleh di katakan berfaedah la 2.hihi

    O.o

    ReplyDelete
  36. sapu tangga kat bangunan mines tue.
    klu penat dah tak larat..mintak tolong kat bro monday soh dia sambung pulak.

    dapat pahala woo..tolong aci sapu sampah kat tangga. nak pahala tak?? pegi buat apa yg saya sarankan tue.
    lalalalala...

    Jemput terjah new entry

    1) (>.<) Rindu Pada Uols (>.<)

    ReplyDelete
  37. zati embong : betul3.. jgn cari pasal ngan org dah.. heHe

    ReplyDelete
  38. Encik Suami : mmg selalu pun tlg aci sapu sampah.. buat partime.. haHa

    ReplyDelete
  39. waktu lapang:
    sesi anak-anak beramah mesra dengan anak jiran tetangga sementara ibu dorang layan lappy.. hikhikhik...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...