Tuesday, 12 July 2011

Kenapa suka menilai orang dari luaran?

Assalamualaikum..

Ejulz selalu memerhati gelagat orang2 di sekeliling.. salah satu yang sikap yg ejulz dapat tengok adalah suka menilai orang dari luaran.. Ejulz tak nafikan yg ejulz pun x lari dari menilai seseorang dari luaran dan tingkah lakunya.. sebagai contoh, bila ejulz tgk ada seseorang yg mnyendiri dari org ramai @ kumpulannya, mungkin dia seorang yg pendiam.. dan bila ejulz tgk seseorang yang boleh bergaul dgn org yg dia baru kenal, mungkin dia seorang yang peramah.. bila ejulz tgk orang pandang ejulz semacam je, muka susah nak senyum, bengis je, mungkin first impression ejulz terhadap dia adalah sombong..

Tapi bagi ejulz semua tu adalah first impression kita terhadap seseorang yang kita x kenal.. Ejulz penah kenal seseorang masa kat uitm samarahan dulu.. budak ni tgk ejulz semacam je.. muka nak mencuka je semacam.. dgn member2 dia boleh pulak gelak2.. so, ejulz pun ingt dia ni sombong.. Tapi entah camne ejulz boleh rapat dengan dia.. kalau x silap kenal member atas member kot.. n ada jugak penah satu kelas.. bila ejulz rapat dgn dia, baru laa ejulz tau n kenal siapa dia sebenarnya.. sikap dia dgn apa yg ejulz bayangkan sebelum sblm kenal @ bkawan dgn dia mmg jauh berbeza.. Orang yg ejulz katakan muka bengis mencuka, sombong, mcm nak cari gaduh je, rupanya seorang yang pelawak, suka bergurau, cucu soleh wpun blkang datuk die nakal2 sikit.. heHe.. dan seorang yg setia dgn awek die.. kire mat jiwangg laa. huHu.

Jadi, apa yg ejulz cuba sampaikan di sini adalah, adakah kita layak utk menilai seseorang sebelum kita betul2 mengenalinya? fikir2kan dan renung2kan.. :)

24 comments:

  1. 1st perception tu selalu kita buat bila kita jumpa orang yang baru.. :) tapi jangan lah kita pegang pada

    first perception kita tu selagi kita tak kenal betul-betul orang tu.. kan?

    macam ejulz cakap la kan, yang kita nampak garang tu mungkin berbeza sebenarnya watak die yang sebenar.. :)

    dun judge a book by its cover :P

    ReplyDelete
  2. mmg tak blh menilai org dr luaran..tp biasanya org baik2 kita blh menilai dr pertama kali pandang

    ReplyDelete
  3. suke atau tidak...itulah lumrah manusia...senang percaya,mudah terpedaya

    ReplyDelete
  4. ....bukan nilai org je...sume benda sbnrnya kita nilai dari luaran.....cth mcm pilih buah, sayur, baju, hatta air mineral sekali pn...sbb 2 packing harus mantap!

    ReplyDelete
  5. Queen F : betul tu.. jgn nilai org dari luaran shj.. :)

    ReplyDelete
  6. kekadang 1st impression tuh untuk introduction kita mcm mana.. tuh kena tunjuk baik2 bila jumpa org..huhu.. tp lama2 kenal..perangai tuh berubah jugak.. hahahahah..


    <--- 1st impression pasal CB mcm mana lak ek?? ehheheheh

    ReplyDelete
  7. sis LM : tp kalo yg ptama kali pndang mcm x baik blm tentu x baik kan? heHe.. mcm member ejulz tu laa.. heHe

    ReplyDelete
  8. krunch2sa : lumrah manusia yg sentiasa berfikir dlm apa jua keadaan.. antara sedar @ x,, :)

    ReplyDelete
  9. asroL : betul kata pepatah "X KENAL MAKA X CINTA" bila dah rapat baru lah akan tau latar belakam secara menyeluruh...

    p/s : ai selalo tengok lisa surihani dalam movie, ai tengok beliau ni macam sombong!!! tapi rupanya spotim!!! ai sefemili pernah jumpa beliau tengah shooting dalam zoo negara pada 1 feb 2011 (hari wilayah) kan ai ada buat entry...('',)

    ReplyDelete
  10. mOon jOhari : kdg2 packing mantap pun ada jugak buah yg rosak kat dlm.. di luar je nampak elok.. btul x? hehe

    ReplyDelete
  11. b a m b a m ' s : betul tu.. tp kita kene buat baik supaya org caya kat kita.. kalo kita buat silap sekali, susah org nak caya kita lagi.. :)

    ReplyDelete
  12. setiap org ada kelemahan dan kelebihannya .. sebagaimana diri kita yg sentiasa ada kekurangannya .. bila kita boleh menerima kelemahan org lain pastinya kita akan sentiasa menginsafi diri dan akan berusaha utk merubah kepada yg terbaik ..

    ReplyDelete
  13. btul tu kak ieda.. kalo kita menginsafi kelemahan diri.. kita xkan penah pandang rendah pada org lain..

    ReplyDelete
  14. tak layak..tp first impression tu mmg
    sentiasa ade klu first meet org tu kn,,huhuhu

    ReplyDelete
  15. org kata,dari mata turun ke hati...heheeh

    ReplyDelete
  16. BRO_MONDAY : perghhh! bg contoh lisa surihani tu xleh tahan tu.. haHa

    ReplyDelete
  17. liyana : mmg betul kita akan ada 1st impression tp x adil kalau nilai seseorang sblm mngenalinya dgn lbh dekat..

    ReplyDelete
  18. ila: mmg dari mata turun ke hati.. tapi apa yg kita pandang kali pertama x smestinya menunjukkan karekter sebenar seseorang.

    ReplyDelete
  19. yeah its true :) sbb tu kite kene biarkan dr 1st impression org nmpk kita dh baik. so, org takkan pk kite jht kan

    ReplyDelete
  20. EZAN IDMA : seelok2nya camtu laa.. tp org yg menilai x boleh nk beranggapan @ nilai seseorang 100% dari 1st impression dia..

    ReplyDelete
  21. ye la..kadang2 ter ter dan ter nilai dari luaran juak bah kan. salam kenal jul. kamek dari lawas sarawak juak.:)

    ReplyDelete
  22. Ima Salsuzaima : ya laa.. kadang2 kita ter nilai juak.. heHe.. salam kenal juak..

    ReplyDelete
  23. betul tu...xsuka orang yg jenis suka menilai seseorg tanpa kenali hati budi seseorg..

    ila pernah alami semua neh...dia tu mmg la baik n alim...tapi suka2 ja mengata dekat ila tanpa asal usul..sbb tgk dari pakaian yg ila pakai...mmg sedoh la lau org jenis cm tu...

    ergghhh..geram..huuh

    ReplyDelete
  24. ILA HonEyBuNNy : semoga kita dijauhkan dari suka memburuk2an org lain.. menilai x salah tp jgn terlalu yakin dgn penilaian pertama kita tanpa mengenali sseorang dgn lebih dekat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...