Wednesday, 19 October 2011

Laut tenang terima abu Al-Quran..


LUMUT: Abu pembakaran puluhan ribu naskhah al-Quran seberat satu setengah tan yang dibuang ke laut berhampiran Pulau Sembilan di sini, pagi semalam, mempunyai warna kelabu walaupun dibakar yang dianggap pelik dan jauh berbeza berbanding kertas biasa yang menjadi hitam apabila dibakar.

Kejadian itu disaksikan lebih 30 ahli rombongan diketuai Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria ketika melakukan proses melupuskan abu al-Quran di sekitar perairan pulau berkenaan yang pertama kali dilakukan di kawasan laut dalam.

Abu al-Quran yang dibakar itu dikumpul Syarikat Percetakan Saufi di Batu 10, Jalan Cheras, Kajang, Selangor, sebelum dihantar ke dermaga Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut pada jam 9.30 pagi semalam menggunakan van milik syarikat berkenaan.

Sebanyak 170 plastik hitam mengandungi abu itu dipindahkan ke kapal KM Marlin milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) sebelum dibawa ke tengah laut kira-kira 8.2 batu nautika dari pangkalan TLDM.

Proses memindahkan abu al-Quran itu dilakukan dengan tertib apabila semua plastik seberat lapan kilogram setiap satu itu disusun teratur dengan bantuan anggota APMM.

Tugas membuang abu al-Quran itu seolah-olah dipermudahkan apabila laut yang mulanya agak berombak tiba-tiba menjadi tenang sebaik petugas terdiri dari pegawai Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, Kementerian Dalam Negeri (KDN) cawangan Perak, Pegawai Pejabat Mufti dan Majlis Agama Islam Perak memulakan proses membuang abu.

Harusssani yang memberi taklimat ringkas berhubung tugas itu kemudian menjatuhkan bongkah abu berkenaan satu persatu ke laut.

Tugas menjatuhkan bongkah abu Al-Quran itu kemudian dilakukan beramai-ramai dalam masa 10 minit.

Harussani yang juga Pengerusi Lembaga Teks dan Pelesenan al-Quran, berkata ulama sebelum ini bersependapat membuang abu al-Quran ke dalam laut adalah kaedah terbaik walaupun cara menanam di dalam tanah juga dibenarkan.

“Bagaimanapun kaedah menanam abu al-Quran di dalam tanah dibimbangi boleh tercemar jika ada aktiviti dilakukan di atas tanah berkenaan. Oleh itu, kaedah membuang abu al-Quran ke laut paling selamat dan akan diteruskan pada masa akan datang,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Syarikat Percetakan Saufi, Rahmat Mahdan, yang turut mengikuti proses membuang abu al-Quran itu memberitahu berkata, proses pembakaran dan mengumpul abu dimulakan sejak tiga bulan lalu.

sumber : METRO

10 comments:

 1. uishhh utk ape tuu dik
  x der kuar perkataan lahh .. asal erkk gambar jewwww
  banyak ikan nie :)

  ReplyDelete
 2. laut seolah2 menerima...

  lain dari yang lain kan..kekuasaan Allah..

  ReplyDelete
 3. kak ieda: aik.. bia btul.. ejulz tgk ok je...

  ReplyDelete
 4. ILA HonEyBuNNy : btul tu.. itu laa kekuasaanNya..

  ReplyDelete
 5. Subhannallah..betapa tingginya martabatnya walaupon hanya sehelai kertas yang mengandungi ayat ayat suci al quran , tak seperti kertas yang biasa kann .. :')

  ReplyDelete
 6. see..laut pom tenang dgn al-quran..

  ReplyDelete
 7. tadi kt office.. al quran di serang anai2

  ReplyDelete
 8. iLa suHaiLa : kalo manusia yg baca lagi rasa tenang kan.. :)

  ReplyDelete
 9. Niena Pengembara Ilahi : bila cite pasal quran dan anai2 ni ejulz penah terbaca kisah alquran dan terjemahan yg dimakan anai2. yg anehnya terjemahan dan ruang2 lain pada quran tu je dimakan.. ayat2 x dimakan.. :)

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...